Ero Solulima ja CytoskeletonSytoplasmassa ja Cytoskeleton ovat kaksi yleisimmin esiintyviä sanoja opiskellessaan solubiologian. Vaikka ne saattavat tuntua sekavalta aluksi, ne ovat melko erilaisia ​​termejä. Olkaamme ymmärtää niitä.

Mikä on Solulima?

Solulima on paksu hyytelö kuin neste, joka on olemassa kaikissa tyyppisiä soluja. Se löytyy sekä prokaryoottisissa että eukaryoottisissa soluissa. Prokaryoottisia soluja ovat alkeellisia solut, jotka eivät ole ydin. Eukaryoottisoluihin nukleoida soluja. Sytoplasmaan tumassa on erillinen ja tunnetaan nucleoplasm.

Sytoplasma on erittäin tärkeää toiminnan sekä kasvien ja eläinten solun. Jokaisella solulla on paljon pieniä soluelimiin kuten mitokondrioita, Golgin laitteen, nucleolus jne sijaitsevat sen. Nämä soluelimiin suspendoidaan sytoplasmassa, joka sisältyy solussa. Solulima koostuu vettä, suolaa ja muutamia liuennut ravinteita. Se on väritön ja läpinäkyvä, ja tunnetaan myös sytosoliin.

Sytoplasmassa tai sytosoliin sisältää monia liuotetaan entsyymejä, jotka auttavat hajottamaan suurempia molekyylejä pienemmiksi siten, että niitä voidaan käyttää organelles. Esimerkiksi glukoosi molekyyli on liian suuri syöttää mitokondriot sisäisen hengitystä. Joten se jakautuu pienempään molekyyliin sytoplasmassa ja sitten imeytynyt mitokondriot jatkokäyttöä varten. Samoin muut proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat liian pilkotaan osittain sytoplasmassa ennen imee muiden organelles. Jätetuotteiden metabolisen aktiivisuuden liuotetaan sytoplasmassa.

Solulima auttaa myös liikkeen ravinteiden solun sisällä. Liike tunnetaan soluliman streaming. Solulima estää myös soluelimiin romahtaminen yhteen pitämällä niitä toisistaan. Solulima antaa kasvien ja eläinten solujen muoto. Se toimii myös iskunvaimentimena, kun kaksi solua törmäävät. Se suojaa soluelimiin muodostaa sisäisiä sekä ulkoisia nykimistä. Monia solu toiminta tapahtuu, kuten Glykolyysivaiheen, solunjakautumisen ja muut aineenvaihdunnan toimintoihin esiintyvät sytoplasmassa. Kun solu ja sytoplasmassa nähdään kolmiulotteinen rakenne, sisempi, rakeisen massan kutsutaan endoplasm ja ulomman, selkeä ja lasimaisen kerroksen kutsutaan solun cortex tai ektoplasmaa. Minkään solujen toimintaa liikkumista kalsiumionien välillä tapahtuu solun solulimassa ja ulkoinen solujen neste.

Mikä on Cytoskeleton?

Termiä tukirankansa annettiin ensi venäläinen tiedemies Nikolai K Koltsov vuonna 1903. tukirankansa on tärkeä osa solulimassa. Se on verkosto toisiinsa proteiinikuituja. Solun tukirangan on hyvin dynaaminen luonteeltaan, koska se pitää hajottaa ja uudelleenrakentaminen osissa. Se löytyy kaikki prokaryootti- ja eukaryoottisoluissa nimittäin kasvi-, eläin- ja sienisolut. Proteiinit, jotka muodostavat solun tukirangan soluissa eri organismit ovat erilaisia ​​ja ovat vaihdelleet ominaisuuksia ja vuorovaikutusta.Solun tukirangan ihmisten ja eläinten solut ovat kolme suurta proteiinia components- microfilaments kutsutaan aktiini, mikrotubulusten kutsutaan tubuliinia ja väli säikeitä.

Solun tukirangan on osa solulimassa, joka auttaa antamaan muodon ja rakenteen soluun. Se tarjoaa myös mekaaninen kestävyys, joka estää solun romahtamisen. Solun tukirangan sopimukset ja rentouttaa joka mahdollistaa solun ja sen ympäristön muuttaa muotoaan kulkiessaan kapeammat kehossa. Tämä ominaisuus auttaa solumigraatiota.

Solun tukirangan on merkittävä rooli signaalin vaihto solujen välillä, otto ioneja ekstrasellulaarinestettä (endosytoosin) ja kromosomi erottelu solunjakautumisen aikana ja jakautuminen äiti solut kahteen tytärsoluksi (sytokineesiin). Solun tukirangan auttaa solunsisäisten molekyylien liikettä ja ravinteita.

Solun tukirangan uskotaan myös toimia mallina rakentamiseen soluseinä ja muodostaa myös tiettyjä rakenteita solun liikkumista kuten siimoja, värekarvojen, lamellipodioihin ja podosomes.

Tärkein esimerkki solun tukirangan toiminto on lihassolujen supistumisen jossa aktiini ja myosiinin proteiinien sopimus ja venyttää, jotta koko lihas lyhentää ja pidentää.

Lopuksi voidaan sanoa, että solun tukirangan on olennainen osa sytoplasmassa ja monet sytoplasmisen toiminnot ovat läsnäolon vuoksi solun tukirangan.