Stilling: ovs0

Silkscreen utskriftsteknikker

  Silkscreen utskrift oppsto i Japan som et middel for å overføre bilder til stoff. Bilder er laget av fargestoffer eller blekk som klemmes gjennom de fine hullene i silken (eller et syntetisk stoff som polyester) i papir eller klut under den. Silketrykk ble introdusert til Vesten i slutten av 1800-tallet etter at Japan avsluttet sin kulturelle isolasjon. Denne utgivelsesformen ble populærisert på 1960-tallet av kunstnere som Andy Warhol og Robert Rauschenberg.

Opprett stencilen

For å lage et silketrykk-trykk, må en 'negativ' av bildet først klippes ut og påført på toppen av skjermnettverket. Dette blokkerer blekk og retter den inn i en bestemt form og på mediet som skrives ut. Papir kan brukes som en stencil- og blekkblokker, men andre materialer kan også brukes, for eksempel spesialapplikasjoner som er malt på silkscreen-nettverket og herdet inn i en stencil. Fotosensitive emulsjoner brukes også til å lage en stencil av halvtoner som består av små prikker. Blekk kan passere mellom denne herdede dotsemulsjonen gjennom silketrykket og skrive ut på mediene nedenfor.

Forbereder på utskrift

Det neste trinnet er å strekke silkscreenmalen på en ramme med registreringsføringer. Nedenfor er det plassert mediet som skal skrives ut, for eksempel klut, papir eller tre. De fleste porøse overflater av kunstmedia er egnet for silketrykkutskrift. Unntak inkluderer blanke eller andre overflater som ikke absorberer blekk, da disse materialene blir behandlet med overflate laminater. Utskriftsmaterialet er da sikret. Blekk brukt til silketrykk kan være vannbasert, akryl eller tekstilblekk. Hvis mønsteret har flere farger, lagres hver farge på media ved hjelp av separate silkscreener, med hver skjerm som brukes for en annen farge.

Utskrift

Skjermen løftes litt ut av utskriftsmaterialet. Blekk spres jevnt over silkscreenen med en sugger. Skjermen blir så falt på mediet, og gummien flyttes over skjermen igjen. Dette tvinger blekket gjennom skjermnettverket, stenciling i mønsteret over papiret, treet eller kluten under skjermen. Etter at en squeegee passerer, blir skjermen løftet opp og media fjernet. Fordi de fleste papirtyper vil krølle eller spenne etter at de er skrevet ut, brukes flatvekter til å trykke papiret ned og rette det.

----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------