Stilling: ovs0

Fakta om silke stoff

 

Historie

Kinesisk legende sier at silke ble oppdaget da en kvinne droppet en silkeormskokong inn i varm te, noe som førte til at den skulle rase, ifølge Denver Fabrics. Silke er et av de eldste kjente stoffene, anslått å være først vevd i klut rundt 2600 B.C. Bevis for dette inkluderer silke oppdaget i ruinene til Qianshanyang landsbyen Huzhou.

Tidlig silkehandel

Silke ble referert av filosofen Aristoteles og ble handlet i Hellas og Roma. Under det romerske riket ble silke solgt for sin vekt i gull, ifølge Fabrics nettside. Kineserne holdt hemmeligheten om å lage silke i tusenvis av år før andre land lærte hvordan det ble produsert, ifølge Worsley School-nettsiden.

Modern Silke

Det meste av silketøyet som produseres i dag kommer fra dyrket silkeorm, som er avlet med det formål å produsere silke. Det finnes flere varianter av silkeorm, som produserer forskjellige silkeegenskaper. Silkeorm er imidlertid ikke egentlig ormer. De er caterpillarer som blir til møll, ifølge Silk Sheets Guide. Silke av høyeste kvalitet produseres av Bombyx Mori Moth. Bombyx mori moth kalles noen ganger mulberry silkmot, siden kostholdet består av hakket mulberryblad.

Stoffvarianter

Silketykket kommer i mange stiler og vever, ifølge Fabrics nettsted. Vanlig vevet silke er referert til som 'Kina silke' i tekstilindustrien. Andre stoffer som vanligvis er laget av silke, inkluderer den myke, gjennomsiktige, lette stoffet chiffon og tyngre, skarpere silkeklær. Mange tenker på charmeuse når de tenker på tradisjonelt silketøy, ifølge Pajama Shoppe. Charmeuse er en glitrende satengvev som enkelt kan drapes.

Egenskaper

Silke er en naturlig proteinfiber. Det er porøst, så det er lett farget og bør håndvaskes i de fleste tilfeller, ifølge Fabrics nettside. Silke kan gul eller falme når den strykes på høy varme og det svekkes når den blir utsatt for sollys og svette. Silke stoff er også hypoallergen, ifølge Silk Sheets Guide. Dens hypoallergeniske egenskaper gjør det til et godt sengetøy valg for de som lider av støvmite allergi. Silke stoff, som er laget av naturlige fibre av silkeorm cocoons, er ofte tenkt på som et symbol på luksus, komfort og eleganse. Silke er tilgjengelig i forskjellige stoffstiler og kvaliteter. Den brukes i fine klær, sengetøy og til og med dekorative husholdningsartikler som duker og draperier.

----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------