Stilling: ovs0

DIY Mortise u0026 Tenon

 

1. Marker den rektangulære eller firkantede formen på den foreslåtte listeren på forsiden av listerbordet med en blyant. Legg dette brettet opp på et arbeidsbord.

2.

Plasser den flate siden av en skjæret kant av en meisel mot den ene enden av den beskrevne listeren. Hvis meiselbladet er bredere enn mørtelet, velg et mindre meisel for oppgaven.

3.

Hold meiselen firkantet på forsiden av brettet og trykk meiselen med en mallet å score kanten av mortise. Beveg deg rundt omkretsen av mortise med meiselen til hele mortise er scoret.

4.

Gjør meislet nær slutten av tannhjulet, og skriv scribe-merkene hver 1/8 tommer langs lengden på tannhjulet. Ta bort avfallet som er skapt av disse skribenter med meiselen.

5.

Gjenta scoring, skriv og fjern trinnene til hele mortise er kuttet. Rengjør kantene på mortise med meiselen til kantene er firkantede og jevne.

6.

Mål lengden og bredden på mortisen og transkribere disse målingene til slutten av tannbordet. Merk linjene for å kutte tenonen med en blyant.

7.

Klem tennplaten (med enden som skal kuttes vendt oppover) i en trebearbeidingsskrue. Kutt nedover vertikalt med en tappesag langs hver av linjene til den ønskede dybden på tannbunken er nådd. Gjenta til alle fire sidene av tennbunken er kuttet.

8. Sett tennplaten horisontalt inn i skrukken, og la kinnet kutte for å kutte av avfallsmaterialet rundt tenonen . Roter brettet i skruen som nødvendig for å fullføre kinnsekringene på alle fire sider.

9.

Test passformen på tannhjulet. Passformen skal være tettsittende, men ikke overdrevet tett. Hvis tennene er for stramme, må du lette litt materiale fra sidene av tennene med en skarp meisel til tennene passer riktig.

10. Bruk et tynt lag av lim til hver av tennene og tappens ansikter. Skyv tennet inn i tannhjulet, og klem aggregatet for å la limet tørke. Tørk av overflødig lim som unngår skjøten.

Tips og advarsler

  • Klipp alltid listeren først og fest leiren til låsene. Det er mye lettere å ta litt mer ut av en tettsittende tenn enn å fikse en slurvaktig ledd.
  • Bruk alltid passende sikkerhetsutstyr, inkludert sikkerhetsbriller, når du jobber med trebearbeiding.
  • Mørtel- og tannfuger har blitt brukt i århundrer for å bygge trebearbeidingsprosjekter, og leddene forblir like nyttige i dagens æra av moderne lim og festemidler som de var hundrevis av år siden. Mens produksjonsvirksomheter kan benytte spesialiserte verktøy for å skape mortises og tenåringer, for DIY-brukeren, kan den gamle prøvde og sanne metoden for å skjære dem med en skarp meisel og en håndsag være mer hensiktsmessig.

    ----------------------------------
    Forholde Artikkelen:
    ----------------------------------