Stilling: ovs0 > Line Mørland >

Forskjellen mellom lutherdom og kalvinismen

Stort sett kan kalvinismen betraktes som nærmest synonymt med reformert teologi eller " reformert protestantisme ', bestående av hele kroppen av doktrine som er undervist av de reformerte kirker og representert i forskjellige reformerte tilståelser som belgiske tilståelsen av tro ( 1561 ) og Westminster bekjennelse av tro ( 1647 ).
teologi av kalvinismen ble utviklet og fremmet av John Calvin og ytterligere avansert ved sine tilhengere, og ble grunnlaget for den reformerte kirke, samt som Presbyterianism. Calvins etterfølger var Theodore Beza, som er kreditert for spyd overskriften vekt på kalvinismen kjerne lære om forutbestemmelse som bekrefter at Gud utvider nåde og gir frelse bare til den valgte. Den legger vekt på Bibelens bokstavelige sannhet og tar kirken som en kristen fellesskap ledet av Kristus med alle medlemmene under ham like. Det er ikke enig med den episkopale form for kirke regjering til fordel for en organisasjon som Kirkens embedsmenn velges. kalvinismen sterkt påvirket den presbyterianske kirken i Skottland og var grunnlaget for puritanisme, samt theocracies i Genève. De ' læresetninger nåde ', kjent av forkortelsen « TULIP har i utgangspunktet oppsummere læren om kalvinismen Disse er. Total fordervelse, ubetinget valg, begrenset soning, uimotståelig nåde, og utholdenhet av de hellige lutherdommen er en annen av de store protestantiske kirkesamfunn, startet i det sekstende århundre som en bevegelse ledet av Martin Luther, som var en tysk augustinske munken og teologi professor ved Universitetet i Wittenberg i Sachsen. Luthers intensjon opprinnelig var å reformere den vestlige kristne kirken, men på grunn av å bli bannlyst av paven, begynte lutherdommen å utvikle seg i ulike nasjonale og territorielle kirker effektivt fører til oppløsningen av den organisatoriske enhet vestlige kristenheten.
luthersk teologi understreker at frelsen er uavhengig av fortjeneste og verdighet, og hevder at det er en gave av Guds suverene nåde. alle mennesker likt er syndere og " arvesynd " holder dem i trelldom til de onde kreftene, gjør dem ute av stand til å hjelpe sin frigjøring. lutheranere tror at den eneste måten å svare på Guds frelsende initiativ er gjennom tillit til ham ( tro ). Dermed ble den kontroversielle slagordet lutherdommen ' frelse ved tro alene ' ; med motstandere hevder at den kristne ansvar for å gjøre gode gjerninger ikke ble gjort rettferdighet. Lutheranere hevdet i svar at gode gjerninger følger av tro som troen må være virksom i kjærlighet
Oppsummering :
En. ? Kalvinismen ble startet av John Calvin (1509-1564) mens lutherdommen var ideen om Martin Luther ( 1483-1546 ).
To. Kalvinismen frelse tro er at av forutbestemmelse ( de få utvalgte ), mens lutherdommen tror noen kan oppnå frelse ved tro.
tre. kalvinismen understreker den absolutte suverenitet Guds mens lutherdommen mener mannen har noen kontroll over visse aspekter i livet hans.
----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------