Stilling: ovs0 > Mona Nilsen >

Forskjellen mellom flimmerhårene og stereocilia

Cilia ( cilium i entall ) er fine hår-lignende anslag fra eukaryote celler. Luftveiene har mange flimmerhårene som feier i harmoni for å feie bort væske og andre fremmedlegemer. Singel encellede organismer har også disse anslagene, som hjelper dem med locomotion. den rytmiske bevegelsen av cilier hjelper dem å flytte fra sted til sted. ordet cilium kommer fra latin og refererer til kanten av øyelokkene og så å øyevippene.
En cilium kan enten være av to typer 'Choice motile eller ikke- bevegelige. Bevegelige flimmerhårene kontinuerlig bevege seg i én retning, noe som resulterer i bevegelse av celler, væsker, slim, etc. Ikke- bevegelige flimmerhårene, derimot, normalt fungere som sensoriske organeller.
Cilia i menneskelig (og dyr) organer beskytte individer fra bakterier i lungene ved propelling mikrober og slim ut av luftveiene. det er også flimmerhårene ansvarlig for flytting ova nedover egglederen hos kvinner.
stereocilia er annerledes fra flimmerhårene, selv om de har et lignende navn. faktisk er de mer nært knyttet til microvilli, og noen kan godt vurdere stereocilia å være en variant av microvilli. De virkelig dele noen funksjoner i microvilli. Men stereocilia egenart er deres lengde og mangel på motilitet. Stereocilia er i utgangspunktet apikale modifikasjoner av cellen.
Stereocilia er mechanosensing organeller av hårcellene, som svarer på flytende bevegelser, eller endringer i væsketrykk i mange typer dyr for ulike funksjoner, først og fremst høre. lengden av en stereocilium er ca 5mm. trykk og mekaniske stimuli er slått av stereocilia til elektrisk meldinger, eller nevrale signaler, gjennom microvilli som utgjør stereocilia stengene. Med sin funksjon som mechanoelectrical givere, er deres design og montering avgjørende. De er ordnet i bunter på ca 30 til 300, og er vanligvis oppstilt i rader basert på økende høyde, omtrent som en trapp. Akslene. inneholder mange fine langsgående aktin filamenter i menneskekroppen stereocilia er funnet på sneglehuset i det indre øret, ductus deferens og epididymis
Oppsummering :
en Cilia. kan være bevegelige og ikke- bevegelige, mens stereocilia kjennetegnes ved sin mangel på motilitet.
to. stereocilia er faktisk mer assosiert med microvilli, enn flimmerhårene.
tre. ( bevegelige ) Cilia funksjon er å flytte celler, eller drive objekter, mens steriocilia er mechanosensing organeller.
4. i menneskekroppen flimmerhårene er særlig finnes i luftveiene som et forsvar mot uønskede fremmede bakterier og objekter, mens stereocilia er funnet på sneglehuset i det indre øret, ductus deferens, og bitestikkel.
----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------