Stilling: ovs0 > Øyvind Boreg >

Forskjellen mellom ERT og HRT

østrogenbehandling ( ERT ) og hormonbehandling ( HRT ) er hormon terapi foreskrevet for kvinner i overgangsalderen. ERT og HRT både lindre symptomer på overgangsalder som humørsvingninger, hetetokter, og vaginale symptomer som følge av uregelmessig nivåer av normale hormoner i kroppen som østrogen.
Tidligere HRT bare referert til ERT. Senere inneholdt HRT både østrogen og progesteron. progesteron er viktig å forebygge forekomsten av livmorkreft. det holder endometriet fra jevning. Østrogen, dersom det tas alene, kan øke risikoen for å utvikle livmorkreft. HRT er foreskrevet for kvinner som fortsatt har sin livmor. Progestin er også betegnet som gestagen. Gestagen simulerer de samme effektene med progesteron selv selv om det ikke har progesteron innhold. Det kan utledes av testosteron og ikke utelukkende fra progesteron. HRT regimer inkluderer intermitterende kombinert HRT, syklisk HRT, kontinuerlig kombinert HRT, og kontinuerlig syklisk HRT. De benyttes avhengig av kvinnens tilstand. Gestagen er tilgjengelig i ulike former som kremer, intrauterine enhet (IUD ), p-piller, vaginal kapsler i peanøttolje, eller injeksjoner.
Når østrogen er nødvendig alene, er ERT behandlingen brukes. ERT eller uten motstand østrogen, er den grunnleggende hormonbehandling for kvinner som hadde sin livmor fjernet slik som de som har gjennomgått en hysterektomi. ERT kan inneholde urinen av hoppene som er gravid. Dette skjemaet er betegnet som konjugert østrogener. konjugerte østrogener er kraftigere enn de Erts gjort i laboratoriet som forestret østrogener, østradiol, og Estropipate. Østrogen er tilgjengelig i mange forskjellige former som vaginale kremer, patcher, skudd, implantater, tabletter /piller og p-ring innlegg.
Selv om laget for å lindre symptomer, ERT og HRT har også sine ulemper og bivirkninger ; følgende kan bli opplevd av kvinner under ERT og HRT : svimmelhet, endringer i hornhinnen form, kramper, blødninger fra livmoren som omfatter månedlige perioder for noen måneder, hodepine, økt tetthet i brystet, ømme bryster, væskeansamling, eller oppblåsthet av magen. Østrogen kan føre til en økning i vekt under bruk. Naturlige gestagen har færre bivirkninger enn de syntetiske gestagen. Syntetisk progestogen kan føre til verre tilstander som epilepsi, depresjon, migrene, hjertesvikt, og astma. bivirkninger av behandlingen avhenger av kvinnen å ta det. Noen kvinner som tar ERT /HRT kan oppleve bivirkninger fordi de fremdeles må tilpasse seg de hormonene. En tre-måneders prøveperiode er gjort av lege for å observere pasienten. Nivåene av hormoner er justert for å håndtere symptomene.
Bortsett fra de nevnte fordelene ved bruk av ERT og HRT, det hindrer også forekomsten av bentap selv om det ikke er bevist å redusere frakturer. tar ERT og HRT kan øke nivåene av kolesterol.
risikoen for å ta ERT og HRT omfatter høy risiko for å utvikle hjerteinfarkt, økt triglyserider, risikoen for brystkreft særlig hvis de brukes i lang tid, samt som øker risikoen for eggstokkreft, blodpropp, hjerneslag, og kan lett øke risikoen for å få gallestein. Kvinner som bruker HRT må screenes for deres generelle helsetilstand, vilje til å oppleve symptomene, og alvorlighetsgraden av symptomene. Hvis symptomene på overgangsalder påvirker evnen til å utføre daglige aktiviteter, så HRT anbefales. normalt er ERT /HRT tatt bare tre til fem år. nedtrapping er nødvendig dersom det tas for mer enn den anbefalte tidsperiode. HRT er ikke gitt til kvinner som er gravide, har lever sykdom, en historie med slag eller hjerteinfarkt, som har ukjent uterin blødning, og som har siste blod-clotting lidelser.
Oppsummering :
en østrogenbehandling ( ERT ) og hormonbehandling ( HRT ) er hormon terapi foreskrevet for kvinner i overgangsalderen
2 ERT og. HRT både lindre symptomer på overgangsalder som humørsvingninger, hetetokter, og vaginale symptomer som følge av uregelmessig nivåer av normale hormoner i kroppen som østrogen. Det hindrer også forekomsten av bentap selv om det ikke er bevist å redusere frakturer. Inntak ERT og HRT kan øke nivåene av kolesterol.
tre. HRT refererer til en kombinasjon av østrogen og progesteron, mens ERT refererer til østrogen bare. HRT er anbefalt for kvinner som fortsatt har sin livmor. På den annen side er ERT for de som har hatt en hysterektomi (fjerning av livmor )
4 Følgende kanskje opplevd av kvinner under ERT og HRT : svimmelhet, endringer i hornhinnen form, kramper, blødninger fra livmoren som omfatter månedlige perioder for noen måneder, hodepine, økt tetthet i brystet, ømme bryster, væskeansamling, eller oppblåsthet av magen.
5 syntetisk progestogen kan føre til verre tilstander som epilepsi, depresjon, migrene, hjertesvikt, og astma
6 risikoen ved å ta ERT og HRT inkluderer: en høy risiko for å utvikle hjerteinfarkt, økt triglyserider, risikoen brystkreft særlig hvis de brukes i lang tid, samt øke risikoen for eggstokkreft, blodpropp, hjerneslag, og kan lett øke risikoen for å få gallestein.
----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------